Even voorstellen: stagiaire Djavan

Mijn naam is Djavan Braumuller en ik loop momenteel stage bij Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar. Tijdens deze afstudeerstage doe ik simpel gezegd onderzoek naar wat er nodig is om een Tiny House project te laten slagen in Alkmaar en andere gemeentes. Hiervoor zal ik voornamelijk onderzoek doen naar de kansen en bedreigingen van de omgevingswet en de sociologische aspecten rondom de Tiny House movement, een van de vragen die hieruit voorkomt is: ‘’Wat doet mensen kiezen voor het wonen in een Tiny House?’’.

Nu vraag je je natuurlijk af: ‘’Hoe kom je als student terecht in de wereld van Tiny Houses?’’. Om die vraag te beantwoorden is het handig om eerst wat achtergrondinformatie te geven. Om te beginnen ben ik een vierdejaars Landscape and Environment Management student aan hogeschool Inholland te Delft. De opleiding is een mix van ruimtelijke ordening en milieukunde. De keus voor deze groene opleiding is niet volledig vanzelfsprekend. Ik ben namelijk opgegroeid in het grijze Rotterdam Zuid, met een uitzicht op de bakstenen van mijn overburen. De onvermijdbare grijze omgeving heeft echter de passie voor natuur niet weten te dempen. Sterker nog: Ik denk dat mijn wijk de passie voor natuur juist heeft versterkt. Echter, kwam ik er tijdens de loop van mijn studie achter dat het wonen in de havenstad toch meer aan me is blijven plakken dan ik dacht. Zo vond ik het meeste plezier in het combineren van zowel de grijze als groene elementen van mijn opleiding. Het liefst zie ik mezelf nog jaren werken aan het vergroenen van de stedelijke ruimte.

De passie voor het vergroenen van de stedelijke ruimte uitte zich in de projecten die ik tijdens mijn opleiding uitkoos. Zo heb ik vanaf september 2017 tot februari 2018 gewerkt aan een Green Junior project met de opdracht om een volledig circulair eiland te ontwerpen voor de kust van IJmuiden. Dit Green Junior project liet mij kennis maken met de uitdaging van ontwerpen volgens de wensen en behoeften van bewoners, de diepe wortels die wet- en regelgeving heeft in een plan en het belang van duurzame projecten.

Ik geloof dat de het duurzaam inrichten van onze leefomgeving de toekomst is, niet alleen omdat innovatie belangrijk is, maar ook omdat het cruciaal is voor het voortbestaan van de wereld zoals we haar kennen. Dankzij mijn begeleider van het Green Junior project kwam ik contact met de projectleider van Tiny House Nederland en voorzitter van Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar, Marjolein Jonker. Een van de redenen dat ik voor deze stage heb gekozen is mijn interesse in de mogelijke effecten van de omgevingswet die begin 2019 wordt ingevoerd, in het bijzonder op de effecten die het heeft op duurzame initiatieven. De omgevingswet beloofd namelijk kortere en eenvoudigere procedures en ook gaat de omgevingswet werken met het ‘ja, mits’-principe in plaats van het ‘nee, tenzij’-principe. Dit houdt in dat er meer ruimte zou moeten voor burgerinitiatieven.

Daarnaast zorgt de omgevingswet ervoor dat gemeentes meer afwegingsruimte hebben voor het stellen van kwaliteitsnormen. Dit klinkt natuurlijk hartstikke vaag, terwijl het eigenlijk hartstikke simpel is. Gemeenten mogen straks zelf gaan bepalen wat de normen zijn voor bepaalde aspecten in de fysieke leefomgeving, denk hierbij aan: natuur, bodemgesteldheid en geur. Stel dat een gemeente erg veel last heeft van geluidsoverlast, dan kunnen zij ervoor kiezen om de normen rondom geluidsoverlast strenger te maken. Een voorbeeld dat vaak wordt gebruikt is een mengpaneel. Je ziet op het bovenstaande mengpaneel dat bepaalde aspecten van de fysieke leefomgeving grenzen hebben (de rode strepen), dit zijn de Europese normen die momenteel gelden. Zo moet de luchtkwaliteit van een gemeente voldoen aan Europees gestelde eisen.

Een andere reden dat ik voor deze stage heb gekozen is de sociologische insteek die ik kan verwerken in het onderzoek. Zoals ik eerder zei, ga ik onderzoek naar wat mensen doet kiezen voor het wonen in een Tiny House. Sociologisch onderzoek vind ik persoonlijk erg interessant. Zo kan je jezelf afvragen: ‘’is er een typische Tiny House bewoner? En als deze er is, is deze persoon dan hoogopgeleid? Een man of een vrouw? Heeft hij/zij een grote portemonnee of een kleine?’’ En ga zo maar door.

Aan de hand van deze twee aspecten zal ik gedurende 5 maanden werken aan een advies met daarin een checklist. Het idee is, dat gemeentes of enthousiaste burgers met deze checklist hun omgeving kunnen toetsen op de mogelijkheid om een Tiny House wijk te realiseren. Punten die hierbij ter sprake zijn bijvoorbeeld:

 • – Hoe ziet de lokale bevolking eruit?
 • – Wat zijn de lokale normen die er worden gesteld? (Hoe ziet het mengpaneel eruit?)
 • – Is er veel leegstand in de gemeente?
 • – Welke actoren zouden mogelijk mee kunnen werken?
 • – Welke actoren zouden tegen kunnen zijn?
 • – et cetera

Ik ben erg blij dat ik dat ik stage mag lopen bij de nog jonge wooncoöperatie. De Tiny House movement wordt met de dag groter en met een beetje geluk zorg ik dat het verspreiden van de movement nóg wat sneller gaat.

6 gedachten over “Even voorstellen: stagiaire Djavan”

 1. Wat een inspirerende introductie! Heel leuk om te lezen. Kunnen we ergens volgen waar je mee aan de slag gaat?

  Groet,
  Erik-Jan (aspirant Tiny House bewoner)

 2. Dankjewel voor deze uitgebreide en gemotiveerde introductie, Djavan. Volgens mij heb je ook een erg interessante stage. Ben je ermee bekend dat het Ecodorpen Netwerk NL eind september een symposium organiseerde met veel aandacht voor de nieuwe Omgevingswet? Het persbericht dat na afloop werd uitgebracht vind je hier: http://ecodorpennetwerk.nl/wp-content/uploads/2018/10/persbericht-symposium-Ecodorpen.pdf

  In blijf graag op de hoogte van de vorderingen + uitkomsten van jouw stage. Ook i.v.m. eventuele rapportage in het tijdschrift ZOZ ( http://www.omslag.nl/zoz.htm ) en via website + nieuwsbrief van het Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.

  Hel veel succes, en ook: plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *