3 april open dag Tiny House Alkmaar

We gaan er weer voor. Nederland gaat open en wij heten jullie weer van harte welkom op onze open dag zondag 3 april van 13:00 tot 16:00. Alle bewoners zetten dan hun deur open zodat je een kijkje kan nemen in onze huisjes.

Heb je interesse in het bouwen of wonen in een tiny house? Wij geven graag antwoord op al je vragen.

Houd er rekening mee dat:

– Wij geen toilet hebben voor gasten
– Je waarschijnlijk even buiten in een rij staat te wachten. (in onze huisjes passen niet heel veel mensen tegelijk)
– Wij hier echt wonen. Respecteer de huisregels van de bewoners.
– Er dieren los rondlopen, dus graag je hond aangelijnd.
– Door slechte weersomstandigheden of misschien nieuwe corona maatregelen de open dag moeten cancelen en verplaatsen naar een andere dag. Hou de website en social media goed in de gaten. Maar wij gaan er vanuit dat de zon gaat schijnen en dit leuke evenement kan plaatsvinden.

Ons adres is:
Tiny House Alkmaar
Helderseweg 28 A,B,C,D en E
1817BA Alkmaar

Open dag 4 April afgelast i.v.m. Coronavirus

In verband met de recente ontwikkelingen omtrent het Coronavirus, hebben wij besloten de open dag, die voor 4 april stond gepland, af te lassen. Of de open dag van mei wel door kan gaan zullen we in de loop van de komende weken beoordelen.

Bedankt voor het begrip, en daarbij ook het vriendelijke verzoek om niet toch het terrein te betreden zonder afspraak met een van de bewoners.

 

Klussen met de Rabobank

Vorig jaar nam het team van Tiny House Alkmaar voor de eerste keer deel aan de beursvloer, een evenement van stichting de Waaier. De Waaier koppelt het bedrijfsleven aan maatschappelijke organisaties. Eens in de twee jaar organiseren ze een beursvloer waar deelnemers ‘matches’ met elkaar sluiten. Wij sloten zo’n match met de Rabobank Alkmaar en afgelopen maandag kwamen drie leden van het team financiële dienstverlening ons helpen met de aanleg van de gemeenschappelijke moestuin.

We hebben goed ons best gedaan om op te vallen op de beursvloer: groene polo’s aan met het Tiny House Alkmaar logo er op, een prachtige maquette van een Tiny House en eetbare tuin gemaakt. Ons doel was om helpende handjes vinden voor de aanleg van onze gemeenschappelijke eetbare en bloementuin. En als het even kon, ook nog wat houtsnippers en tuinaarde vinden. Via de Groot en Slot ontvingen we twee ladingen houtsnippers van de Groenmeesters. GP Groot hielp ons aan 8 kuub tuinaarde. De Rabobank en het UWV wilden ons helpen met het aanleggen van de tuin: beitsen van de moestuinbakken, het opzetten van een kasje en het aanleggen van houtsnipperpaden.

Het had wat voeten in de aarde (no pun intended 😉) voordat de klusdag eindelijke door kon gaan, maar afgelopen maandag was het dus zo ver. Sander Kouwenhoven van Rabobank Alkmaar stuurde ons drie collega’s die graag een middagje wilden helpen met het gereed maken van de moestuinbakken: beitsen, worteldoek nieten en vullen met tuinaarde. We hebben de moestuinbakken afgelopen jaar laten maken door Actief Talent Alkmaar. Deze zijn geïnspireerd door een ontwerp van Le Compostier en passen perfect in het tuinontwerp dat Buro Ruiter voor ons heeft gemaakt. We willen graag een gemeenschappelijke tuin creëren met veel eetbare planten en veel nuttige bloemen voor de bijen en andere insecten.

Lan, Anniek en Marjolein hebben het team van de Rabobank vergezeld en samen kwamen we een heel eind in een middagje. Er werd hard gewerkt, met af en toe tijd voor een biologisch sapje en een lekkere koek. Het eindresultaat mag er zijn: alle bakken zijn gebeitst en de eerste zijn al gevuld met de tuinaarde van GP Groot. Ze staan prachtig op hun plek, klaar om beplant of ingezaaid te worden. We zijn er hartstikke blij mee! Heel hartelijk dank voor jullie hulp, Kelly, Egbert en Nick!

Wat wordt het mooi bij Tiny House Alkmaar!

Het lijkt wel voorjaar, wat een heerlijk weer. We worden er allemaal heel vrolijk van en zijn heel veel buiten te vinden. Afgelopen zaterdag hadden we ook weer een klusdag, want er moet nog veel gebeuren om onze gemeenschappelijke groene ruimte klaar te maken. Dan is het zonnige weer echt een cadeautje, wat is het heerlijk om samen te werken aan ons Tiny buurtje!

We hebben afgelopen jaar een oude container gekocht die we gebruiken als berging om de fietsen en tuingereedschap in op te bergen. Deze was wel behoorlijk aan een opknapbeurt toe, daar zijn we afgelopen zaterdag mee begonnen. Eerst maar eens flink afsoppen met groene zeep, daarna een start gemaakt met verven.

Op de beursvloer van Stichting De Waaier sloten we een match met Petra van De Groot en Slot B.V. , ze heeft de Groenmeesters gevraagd of ze ons aan houtsnippers konden helpen. Maar liefst twee ladingen coniferensnippers hebben ze ons gebracht, waarmee we een pad hebben aangelegd achter de huisjes en door de gemeenschappelijke tuin. Geen natte voeten meer! Het kan hier namelijk behoorlijk drassig worden wanneer het veel regent.

De takkenhaag is ook al een heel eind gevorderd, al kunnen we nog steeds takken gebruiken hoor! Net als houtsnippers overigens. Dus mocht je nog een partijtje hebben liggen en je wilt het ergens kwijt, wij zijn er blij mee. Ook ontbreken er nog een paar ramen in de aluminium kas die we gekregen hebben.  We kunnen niet wachten tot we die in gebruik kunnen nemen om lekker groenten voor te zaaien!

Komende zaterdag hebben we de eerste open dag van het seizoen. Tussen 13:00 en 16:00 uur ben je van harte welkom om langs te komen en in en om onze Tiny Houses te kijken. Hopelijk wordt het dan ook zo’n stralende dag. Vanaf maart tot en met oktober houden we iedere eerste zaterdag van de maand open dag. Niet alle huisjes zullen altijd open zijn, maar ten minste drie van de vijf. Kijk voor meer informatie over de open dagen op deze pagina.

Onderzoek: succesbepalende factoren Tiny House wijk

Djavan Braumuller heeft afgelopen jaar zijn afstudeerstage gedaan bij Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar, waarin hij onderzoek heeft gedaan naar wat er nodig is om een Tiny House project te laten slagen in Alkmaar en andere gemeentes. Zijn scriptie is afgerond en beoordeeld met een dikke acht, gefeliciteerd Djavan! In deze blog deelt hij een beknopte versie van de resultaten met ons.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker begrip in de maatschappij en weet (gelukkig) door te dringen in veel facetten in ons leven, zo ook in de manier waarop we wonen. Steeds meer mensen isoleren hun huis, schaffen een slimme thermostaat aan en installeren een warmtepomp. Een van de gemeenten die zichzelf momenteel wil profileren met een duurzaam en innoverend karakter is Alkmaar. Zoals vele van jullie als weten staat hier sinds 2016 het eerste legale Tiny House in Nederland, bewoond door Tiny House pionier Marjolein Jonker. Marjolein richtte samen met andere Tiny House enthousiastelingen uit de regio Alkmaar Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar op. Deze coöperatie heeft als doel het oprichten van een Tiny House Buurtje aan de Helderseweg te Alkmaar.

Foto: Tiny House Alkmaar

Marjolein wilde graag een hulpmiddel realiseren voor gemeenten om een plek te creëren voor vergelijkbare Tiny House projecten. De gelukkige die aan deze uitdaging mocht beginnen was ik! De hoofdvraag die uiteindelijk werd opgesteld luidde als volgt: Welke gevonden criteria op het gebied van wet- en regelgeving en sociologie in de casusgebieden zijn succesbepalend geweest bij het realiseren van de Tiny House wijken en kunnen de gevonden succesbepalende factoren worden toegepast op nieuwe Tiny House projecten? Dit klinkt redelijk ingewikkeld maar om het simpeler te formuleren luid de vraag: Welke factoren maakte de Tiny House wijken die zijn onderzocht meer of minder succesvol en hoe kan de kennis van deze factoren bijdragen aan het realiseren van nieuwe Tiny House wijken?

Om te beginnen heb ik twee casestudies uitgevoerd, en het doel van deze casestudies was het vinden van de factoren die succesbepalend waren bij het realiseren van de Tiny House wijken in kwestie. De eerste casestudie deed ik naar de Proeftuin Erasmusveld, een succesvol gerealiseerde Tiny House wijk in Den Haag. De tweede casestudie deed ik naar de Tiny House wijk in Alkmaar die op dat moment nog niet compleet was. De informatie de casestudies is verzameld door middel van diepte-interviews met bewoners van de wijken.

Uit de casestudie naar Den Haag bleken de meest succesbepalende factoren de hechte community, hulp van projectontwikkelaar BPD en een gedoogbesluit van gemeente Den Haag te zijn. Zeker dat laatste was belangrijk. Geen van de huisjes van de personen die ik heb geïnterviewd voldeden namelijk aan het Bouwbesluit. Het gedoogbesluit waarmee de gemeente gedoogd dat de huisjes op het terrein niet voldoen aan het Bouwbesluit had dus een bijzonder grote invloed op het succes van de wijk.

Foto: Tiny House village Proeftuin Erasmusveld, Den Haag

De succesbepalende factoren van de Tiny House wijk in Alkmaar kwamen verrassend genoeg erg overeen met die van Proeftuin Erasmusveld. Zo was de hechte community ook en de steun van de lokale gemeente ook hier van groot belang. Andere succesbepalende factoren in Alkmaar waren de tegenwerking van Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en stichting Behoud Gas!Fabriek en Marjolein die met haar betrokkenheid en mediaoptredens als drijfveer fungeert.

Het grote verschil tussen de wijk in Alkmaar en die in Den Haag is dat de wijk in Den Haag een ander doel had, namelijk experimenteren met het gebruik van Tiny Houses op braakliggende terreinen en het publiek een nieuwe associatie geven met het gebied. Voordat de Tiny Houses er stonden zag het gebied er niet erg aantrekkelijk uit. Het doel van de Tiny House wijk in Alkmaar was (voor de gemeente) het innoveren met duurzame ideeën en voor de bewoners het bewijzen dat Tiny wonen een toekomstbestendig concept is en niet zomaar een trend.

Naast de twee casestudies is er ook nog een enquête afgenomen onder Tiny House- bewoners en enthousiastelingen. Het aantal mensen die deze enquête hebben ingevuld was geweldig, maar liefst 873 mensen vulde deze in! Het doel van deze enquête was het in kaart brengen wat de motivatie was voor het willen wonen in een Tiny House en welke voorzieningen zij graag af zouden willen nemen. De resultaten van deze enquête kan je hier lezen.

Tot slot heb ik ook nog een literatuurstudie uitgevoerd naar de invloed van nationale wet- en regelgeving op de realisatie van Tiny House wijken. De grootste invloed op de realisatie van Tiny Houses heeft het Bouwbesluit 2012, dit document bevat voorschriften voor gebouwen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer een Tiny House niet voldoet aan het Bouwbesluit moet er door de bewoner een document worden opgesteld waarin wordt bewezen dat de Tiny House toch voldoet aan de mate van veiligheid, bescherming van de gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid die er worden geëist in het Bouwbesluit. Het opstellen en het verwerken van de gelijkwaardigheidsbepaling kost de bewoner en de gemeente veel tijd. Daarom is ook het Bouwbesluit een succesbepalende factor. Ook zal de toekomstige omgevingswet een grote invloed hebben op de realisatie van Tiny House wijken. De omgevingswet zal door het bundelen van de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water de hoeveelheid wetgeving verminderen. De omgevingswet zal daarbij ook veel wetgeving decentraliseren en daarmee de gemeente meer ruimte geven om zelf invulling te geven aan de omgevingswet. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, en dat is het ook. Waar het op neer komt is dat de omgevingswet door iedere gemeente anders zal worden geïnterpreteerd, waardoor het momenteel erg lastig is om te voorspellen wat de precieze invloed zal zijn op Tiny Houses.

Met mijn verzamelde informatie heb ik uiteindelijk aanbevelingen opgesteld om het realisatieproces van Tiny Houses te verbeteren. Allereest, neem Tiny Houses op in het Bouwbesluit! Dit bespaart zowel de gemeenten als de burgers tijd. Burgers hoeven minder papierwerk op te stellen en gemeenten hoeven minder papierwerk te verwerken, dat klinkt voor mij als een win-win. Daarnaast beveel ik aan om vervolgonderzoek te (laten) doen naar de mogelijke invloed van de omgevingswet op Tiny Houses, dit geeft initiatiefnemers de kans om te anticiperen op deze veranderingen. Tot slot zal het ontwikkelen van een groepsvormingsmethode voor Tiny House communities van grote waarde kunnen zijn. Met een dergelijke methode zal de groepsvormingsfase van Tiny House wijken soepeler en sneller verlopen waardoor het realiseren van Tiny House wijken kan worden versneld.

Tot slot heb ik veel plezier gehad tijdens het schrijven van mijn onderzoek. Het was niet altijd makkelijk en ik heb voor sommige interviews letterlijk mijn handen uit de mouwen moeten steken. Zo heb ik in ruil voor een interview dit pad met houtsnippers aangelegd in Proeftuin Erasmusveld (figuur 1). Maar al met al was het al deze moeite dubbel en dwars waard. Met de laatste woorden van de blogpost wil ik graag Marjolein bedanken voor het vertrouwen, geduld en zelfstandigheid die ze mij gedurende en na het onderzoek heeft gegeven. Dankzij dit onderzoek zal ik Tiny Houses en de bijbehorende movement voor altijd een warm hart toedragen.

Dankjewel Djavan! Het was ons een plezier met je samen te werken als onze eerste stagiaire en we zijn zeer tevreden over het resultaat van je onderzoek. We wensen je heel veel plezier en geluk met je vervolgstudie en carrière, dat kan alleen maar een succes worden! 

Ook heel hartelijk dank aan alle mensen die hebben meegewerkt aan Djavan’s onderzoek!

De volledige versie van Djavans’ scriptie kun je hier vinden.

We zijn compleet!

Het nieuwe jaar begon goed bij Tiny House Alkmaar, vrijdag 4 januari kwamen het vijfde, en laatste huisje naar Alkmaar. Het laatste Tiny House is van Mattias en Anniek, door henzelf ontworpen en gebouwd. Het idee om in een Tiny house te gaan wonen ontstond terwijl ze een jaar in en net buiten Europa reisden met hun zelf verbouwde campertje. Het leven met weinig spullen, veel buiten zijn en veel vrijheid beviel hun goed en de plannen voor de bouw van een eigen Tiny House ontstonden vanzelf. Mattias heeft de afgelopen vier maanden non-stop aan het huisje gebouwd in de werkplaats de Keilewerf in Rotterdam. Het kleine huisje heeft een kleine badkamer, een hoog bed, een verhoogde zithoek en zelfs een kleine zolder.

Het Tiny House werd met een normale vrachtwagen vervoerd, de basis van hun huisje is namelijk een koelwissellaadbak. De reis van Rotterdam naar Alkmaar verliep vlekkeloos, maar eenmaal aangekomen bij het Tiny House village Alkmaar werd het spannend. Er lagen niet genoeg rijplaten… Gelukkig stonden alle buren de kersverse bewoners op te wachten en hielp iedereen mee. Samen staan we sterk, want de enorm zware rijplaten werden soepel met de hand verplaats en uiteindelijk kon de vrachtwagen zonder problemen het blubberige grasveld op rijden. Het huisje werd op zijn pootjes neergezet en nu is het dorpje compleet. Drie huisjes op wielen, één op de grond en één op poten, zo zie je maar weer hoe verschillend Tiny Houses eruit kunnen zien. Samen met hun geadopteerde Griekse hond Tobi zijn ze afgelopen vrijdag meteen in het huisje getrokken. De eerste dagen zijn goed bevallen en het voelt goed dat het dorpje nu compleet is!

 

Vierde Tiny House komt aan in Alkmaar

Afgelopen zondag was het eindelijk zo ver, het Tiny House van Caroline, Manfred en dochter Lola kwam naar Alkmaar! Het prachtige huisje zou een week eerder komen, maar door een lekke band vielen die plannen in het water. Maar hij staat er nu toch echt, en afgelopen maandag heeft de familie Wit al intrek in het wonderschone Tiny House genomen. Wat een aanwinst!

Zowel het Tiny House als de familie beschouwen we als een aanwinst overigens, we zijn er hartstikke blij mee dat ze nu echt bij ons wonen. Na lange tijd in een camper gewoond te hebben waren ze er ook echt wel een beetje aan toe, dit huisje heeft alle luxe en comfort die ze zich maar kunnen wensen! Het Tiny House is gebouwd door Your Tiny House en heeft een geweldige raampartij aan de voorkant, een dubbele loft en zelfs een ‘garage’. Binnenkort vertellen Manfred en Caroline zelf wat meer over hun nieuwe thuis. Voor nu willen we onze nieuwe buurtjes van harte welkom heten in Tiny House village Alkmaar!

Even voorstellen: Anniek en Mattias

Toen wij een jaar in een campertje leefden wisten we zeker dat het normale huisje, boompje, beestje niet voor ons bestemd was. Wij zijn Anniek Reehoorn en Mattias Wieles, we hebben elkaar in Amsterdam ontmoet. Lid van dezelfde studentenvereniging en allebei op zoek naar een avontuurlijk, groen en rustig leven. Na onze studies, Mattias in Duurzaamheid en Anniek in Sociale Geografie, bouwden we ons eigen campertje en was het tijd voor avontuur.

Met onze kleine gele camper bezochten we, in een jaar, de landen net buiten de Europese Unie; Marokko, Albanië, Turkije, Georgië en Oekraïne. Tijdens de reis werden we geïnspireerd door alternatieve woonvormen en beseften we dat we niet zo veel ruimte en spullen nodig hadden. We zagen onszelf alleen niet voor altijd in een klein geel campertje leven en zochten naar een alternatief. Zo vonden we ons ultieme droomhuis, een zelfvoorzienend tiny house.

Tijdens onze reis zijn we daarom ons volgende avontuur gaan voorbereiden, het leven in een tiny house. Op dit moment bouwt Mattias ons tiny house zelf in een werkplaats in Rotterdam. Het ontwerp is net even anders dan de ‘doorsnee’ tiny. Het ontwerp gaat uit van een oude wissellaadbak / koelcel. Een goed geïsoleerde casco, gaan we in vier maanden ombouwen naar een duurzaam huisje voor ons twee en onze hond Tobi. Alles over het ontwerp, ons systeem en de indeling gaan we delen op onze website: www.welivealittle.com.

Eind van het jaar gaan we dan echt verhuizen naar Alkmaar! Heel erg leuk om onderdeel te kunnen worden van een community van gelijkgezinden en te doen wat wij het leukst vinden. Buiten zijn, surfen en lopen bij het strand, zeilen, en bewust en duurzaam leven. Als je het leuk vind om onze reis mee te maken, volg ons dan op Instagram op www.instagram.com/welivealittle. Hier delen elke dag hoe het gaat met de bouw van ons huis en de avonturen die we verder beleven.

 

 

Afscheid van een buurvrouw

Soms loopt het leven ineens heel anders dan je verwacht, zo ook bij onze buurvrouw Marja. Helaas was haar deelname aan onze Tiny House gemeenschap in Alkmaar van korte duur en gaat ze ons verlaten. Marja legt zelf even uit wat er gebeurd is.

Cupido! 

Eind april mocht ik na een lange voorbereiding in Alkmaar gaan wonen in mijn eigen Tiny House!

Eindelijk mijn droom werd waarheid! Een heerlijke plek en een heerlijk huis. Mijn eigen plek, mijn eigen charmante huisje met het rode dakje. Mijn huisje heb ik de Zonnebloem gedoopt: een zonnebloem keert altijd naar de zon en dat vond ik een prachtige symboliek voor mijn leven.

Dat bleek ook wel, na twee weken wonen kwam Cupido langs 🙂 geweldig! Latten in mijn Tiny house. Er passen echt twee mensen en een hond in zonder problemen. 

Maar ja….. wat doe je als je zo’n geweldige woonplek hebt gevonden maar daar veel minder bent dan de bedoeling is? Gewoon omdat de liefde zo sterk is en dat je elke dag bij elkaar wilt zijn? Ik ben tot het besluit gekomen om mijn plek over te dragen aan een nieuwe bewoner, mijn huisje te koop te zetten en in te trekken bij mijn geliefde. Mijn besluit voelt voor mij heel goed en ik hoop dat de nieuwe bewoner(s) met net zo veel plezier in Alkmaar  gaan wonen als ik heb gedaan.

We wensen Marja en haar nieuwe liefde heel veel geluk en plezier met elkaar! De overgebleven leden van de Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar gaan de aanmeldingen die we eerder dit jaar voor de vijfde plek in onze community opnieuw bekijken en mensen contacteren. Mochten we uit die lijst geen nieuwe bewoner(s) kunnen vinden, zullen we een nieuwe oproep doen op deze website.

 

 

Rocket Stove demonstratie op open dag

Komende zaterdag 1 september hebben we de een-na-laatste open dag van het jaar. Dit keer hebben we een extraatje voor je om te komen bekijken, Rocket Stove Store komt een demonstratie geven van hun zeer efficiënte rocket stoves. Lan heeft voor zo’n houtkachel in haar Tiny House gekozen en deze moet ingebrand worden. Het is ook wel een andere manier van stoken in een rocket stove, een demo is dus wel fijn. Kom je kijken, tussen 13:00 en 16:00 uur komende zaterdag?

Dit type rocket stove wordt al in meerdere Tiny Houses in Nederland toegepast, onder andere in enkele Tiny Houses van het Tiny village Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. De bewoners zijn er erg tevreden over: je hebt weinig hout nodig en er is veel minder uitstoot van rookgassen dan in een normale houtkachel. We zijn hier in ieder geval erg benieuwd naar de demonstratie en hoe de kachel Lan gaat bevallen!

Laureano Boerman van Rocket Stove Store schrijft:

“Rocket Stove Store verkoopt, als enige in Nederland, kant-en-klare Rocket Stoves; duurzame, rook- en stankvrije houtkachels met een efficiëntie van circa 90%, vergelijkbaar met die van de pelletkachel. Er wordt in de Rocket Stove op ‘gewoon’ hout gestookt en er zit geen elektronica in. Ouderwets fikkie stoken maar zónder de rook en de stank vanwege de optimale verbranding die bij de Rocket Stove hoort. En niet te vergeten, je verbruikt minder dan de helft van het hout dat je in een gewone houtkachel zou verstoken.”

Dat klinkt goed! Naast de demonstratie van Rocket Stove Store kun je natuurlijk ook de Tiny Houses van binnen en buiten bekijken komende zaterdag, en de bewoners ontmoeten. Het wordt mooi weer dus wij hebben er zin in. Tot zaterdag!