Wie zijn we

Marloes van der Gulik

Hoi ik ben Marloes en woon sinds november 2016 in Alkmaar. Ik kom uit de Zaanstreek maar ben al helemaal op mijn plek in Alkmaar.

Mijn droom is altijd al geweest om een eigen huis te bouwen. Maar groot, groter, grootst is niets voor mij. En in een rijtjeshuis word ik niet gelukkig. Daarnaast vind ik het principe van zelfvoorzienend zijn en een kleinere ecologische voetprint ook een mooi gegeven. We kunnen soms best wat bewuster omgaan met het milieu. Niet dat ik nu zo supergroen ben, maar de aarde moet nog langer mee ik vind het voor mijzelf wel belangrijk dat je best wat bewuster kunt proberen te leven.

Ik woon sinds april 2018 in het Kofferhuisje en deze Tiny House is ontworpen door de architecten van Min 2 uit Bergen. Het is een Tiny House van 8 bij 3 meter en het leukste aan mijn huisje vind ik de bedstee. Ik wilde geen slaaploft, dus is een bedstee een goed alternatief. Omdat het huisje 3 meter breed is, heb ik net even een beetje extra ruimte voor een leuke apothekerskast.

Wat ik vooral heel erg leuk vind aan dit project hier in Alkmaar, is hoe onze woongroep zich gaat ontwikkelen. Ondertussen hebben we al een hechte groep en ik heb heel veel zin om met mijn buren een mooi project te starten.

Lan Ha Thi Chi

Als zesjarige Vietnamese bootvluchteling kwam ik 34 jaar geleden met mijn familie in Alkmaar wonen om hier aan een nieuwe toekomst te beginnen. Een paar jaar geleden triggerde een tv programma mijn interesse voor tiny houses, en dit wil ik ook dacht ik! Voor mij betekent het wonen in een tiny house het hanteren van een leefstijl waarbij je weloverwogen keuzes maakt gericht op eenvoudig en duurzaam wonen.

Bij het ontwerpen van mijn tiny house merkte ik op hoe snel ik geneigd was om in je oude gedachtepatroon te vallen. Kan het meer, luxer en mooier? Dit proces maakt me zo bewust om stil te staan bij wat je echt nodig hebt om verspilling te beperken, beter voor het milieu zorgen en het vinden van een evenwicht tussen werk en vrije tijd.

Het sociale aspect van het leven in een tiny house in een kleine gemeenschap met mensen die dezelfde leef- en woonvisie nastreven, lijkt me een mooie gedachte. Het streven is om volgend jaar in mijn off-grid tiny house te wonen!

Marjolein Jonker

Ik ben Marjolein, initiatiefnemer van Tiny House Alkmaar. Sinds mei 2016 woon ik in mijn eigen off-grid Tiny House in Alkmaar. Ik ben mijn huisje gaan realiseren vanuit een behoefte op een andere manier te wonen en leven, iets wat ik niet kon vinden in het huidige woningaanbod. Meer natuur en ruimte om me heen, minder consumeren, wonen in een gemeenschap, minder energie en water verbruiken, meer zelfvoorzienend leven. Ik ben projectleider en medeoprichter van stichting Tiny House Nederland en zet me fulltime in als ambassadeur voor de Tiny House beweging. Ik heb een eigen bedrijf, Marjolein in het klein: advies en informatie over de Tiny House movement.

Alkmaar is een stad die bruist van de duurzame, sociale burgerinitiatieven. Daar wordt ruimte aan geboden, dat is een van de dingen die Alkmaar heel bijzonder en mooi maakt. Alkmaar is ook de eerste stad die het legaal bewonen van een Tiny House heeft mogelijk gemaakt. Vanuit stichting Tiny House Nederland en  Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar wil ik graag samenwerken met de gemeente om meerdere plekken voor het wonen in een Tiny House in Alkmaar te bewerkstelligen. Ik streef er daarbij naar om het gedachtegoed van de Tiny House beweging te bewaken: ecologisch en minimalistisch wonen, ruimte en natuur, kleine gemeenschappen van mensen die meer samen willen doen en delen maar toch ook zelfstandig en vrij willen wonen.

Caroline, Manfred en Lola Wit

Wie zijn wij?  Hoi wij zijn Manfred, Caroline en Lola Wit. Caroline komt uit Antwerpen en Manfred is geboren in Ermelo. Wij hebben elkaar op Curaçao leren kennen. Voor dat Lola geboren was hebben wij wat rondgereisd en leefde we uit onze backpack en boardbag met surf spullen. Toen we in verwachting waren van Lola hebben we er voor gekozen om ons te settelen en een huisje te kopen.  Na 4 jaar waren wij eruit dat het niets voor ons was en besloten wij om een maand te gaan fietsen. Wij leefde uit wat fietstassen en een klein tentje. Wij hadden niet het beste weer maar toch was het de beste vakantie ooit. De vrijheid, minimalisme en het buitenleven hebben ons aan het denken gezet.  Familie van ons woonde toen al in een Tiny house en we kwamen er snel achter dat in een Tiny house wonen wel iets voor ons zou kunnen zijn.

Tiny house betekend voor ons meer tijd voor elkaar, bewust leven en leven van wat je nodig hebt. Meer buiten zijn, minder spullen. Meer leven.  Wij zijn heel blij dat wij een plekje hebben gevonden in Alkmaar en mogen deelnemen aan deze mooie coöperatie. Lola is nu 6 jaar en kan niet wachten om in november in haar eigen kamertje te slapen en te spelen. Als ouders proberen wij haar door deze levensstijl haar bewust van te maken wat de natuur ons geeft.

Anniek Reehorn en Mattias Wieles

Wij zijn Mattias Wieles en Anniek Reehoorn. Mattias is afgestudeerd in duurzaamheid en is het creatieve brein achter al onze wilde plannen. Anniek is sociaal geograaf en focust zich op het duurzame leven. Samen met onze hond Tobi gaan we in Alkmaar wonen. Tijdens onze lange reis in een klein campertje droomden we over een duurzaam, minimalistisch maar ook heel avontuurlijk leven. Een off-grid Tiny House was voor ons het ultieme doel. En nu is die droom werkelijkheid geworden, vanaf januari 2019 wonen wij op deze prachtplek in Alkmaar met ons eigen gebouwde huisje.

Het ontwerp is net even anders dan de ‘doorsnee’ Tiny. Het ontwerp gaat uit van een oude wissellaadbak / koelcel. Deze goed geïsoleerde casco bouwen we zelf om tot een Tiny house. Op onze website www.welivealittle.com delen we alles over het ontwerp, het systeem en de indeling. Met dit platform willen we anderen inspireren en motiveren om hun dromen over duurzaam leven werkelijkheid te laten worden. We willen laten zien dat alternative living gewoon kán. Duurzaam, minimalistisch maar ook heel avontuurlijk. Via www.instagram.com/welivelittle delen we dagelijks over de bouw, het leven in het Tiny House en de avonturen die we gaan beleven in Alkmaar.

Mattias komt uit Rotterdam, Anniek uit Zwolle en samen hebben we in Amsterdam gewoond.  Alkmaar is dus helemaal nieuw voor ons. We hebben veel zin om deze nieuwe stad en de omgeving te leren kennen. We zullen leuke plekjes in de stad ontdekken, veel buiten zijn, sporten, lange wandelingen maken met de hond en wekelijks het strand bezoeken om uit te waaien en te surfen.  We hebben veel zin om inwoners van Alkmaar te worden. Het is altijd spannend om op een nieuwe plek te gaan wonen, gelukkig komen we in een heel fijne community terecht!